Paardentandarts Brabant

Dentoscopie bij het paard

Dentoscopie is een diagnostische techniek die wordt gebruikt bij de behandeling van paardengebitten. Het is een methode waarbij een endoscoop, een lange, dunne buis met een camera aan het uiteinde, in de mond van het paard wordt ingebracht om het gebit vanuit de mondholte te onderzoeken. Dit stelt de dierenarts in staat om een gedetailleerder beeld van het gebit te krijgen en eventuele problemen op te sporen die anders niet zichtbaar zouden zijn.

Zorgvuldige inspectie

Dentoscopie kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder het opsporen van tandbederf en het identificeren van losse of gebroken tanden en in zicht brengen van diastemata. Het is vooral handig bij het onderzoeken van de achterste kiezen van het paard, die moeilijk te zien zijn zonder een endoscoop.

De procedure begint met het verdoven van het paard om het ongemak te minimaliseren. Vervolgens wordt de endoscoop via de mond van het paard ingebracht en zorgvuldig door de mond geleid. De dierenarts kan het beeld van de camera op een scherm bekijken om het gebit te inspecteren en eventuele problemen te identificeren.

 

inspectie-paardengebit

Voordelen dentoscopie

Dentoscopie biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere diagnostische technieken, zoals een spiegeltje. Allereerst kunnen problemen worden opgespoord die anders mogelijk onopgemerkt zouden blijven. Ten tweede kan de paardentandarts behandelingen uitvoeren met behulp van de endoscoop, zoals het vullen van diastemata.
dentoscopie paard

Standaard een dentoscopie bij alle consulten

Het gebruik van dentoscopie als onderdeel van een gebitsbehandeling bij paarden kan daarom een belangrijke rol spelen bij het handhaven van de gezondheid en het welzijn van het paard. Regelmatige controle van het gebit van het paard kan helpen om problemen vroegtijdig op te sporen en te behandelen voordat ze ernstiger worden. Dierenarts Kimm Bakker biedt standaard een dentoscopie aan bij al haar consulten.