Paardentandarts Brabant

Gebitsafwijkingen bij het paard

Diastemata, EOTRH en perifere caries zijn allemaal veelvoorkomende gebitsproblemen bij het paard (lees ook pony en ezel). Hieronder vindt u een korte uitleg van elk van deze aandoeningen.

1. Diastemata

Diastemata zijn ruimtes tussen de kiezen van een paard. Deze ruimtes kunnen ontstaan door verschillende oorzaken, zoals tandverlies, gebitsproblemen of een afwijking in de stand van de kiezen.
Diastemata kunnen leiden tot tandvleesaandoeningen, ontstekingen en infecties. Symptomen zijn vaak verminderde eetlust, moeite met kauwen en soms bloed in de mond.

diastemata paard

2. EOTRH

EOTRH staat voor Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis. Het is een pijnlijke aandoening die vooral voorkomt bij oudere paarden en wordt gekenmerkt door resorptie van de wortels van de snijtanden en kiezen, in combinatie met hypercementose (tandsteen) van de tanden.

Symptomen EOTRH

Symptomen van EOTRH zijn vaak gezwollen tandvlees, losse tanden, knoeien met eten, mond open houden. Het is een ziekte die bij alle rassen voorkomt maar zeer vaak wordt gezien bij koudbloeden zoals IJslanders en Fjorden.

Omdat het een ziekte van de voortanden is kan je zelf ook een inschatting maken of jouw paard hier last van heeft. Vergelijk het beeld met de foto hieronder (een paard dat last heeft van EOTRH).

Een andere manier om te testen of er sprake is van EOTRH is de zogenaamde worteltest. Laat je paarden een dikke winterpeen met de tanden doormidden kauwen (op eigen kracht! dus niet dat jij de peen afbreekt, terwijl het paard hem vasthoudt tussen de voortanden).
Dit is geen super nauwkeurige test maar kan wel een indicatie geven of er wat aan de hand is.
EOTRH paard
EOTRH paard

 EOTRH

gezond gebit paard

 Gezond gebit

3. Perifere caries

Perifere caries is een tandbederf dat begint aan de buitenrand van de tand en zich naar binnen verspreidt. Het wordt vaak veroorzaakt door een slechte mondhygiëne en/of een dieet dat rijk is aan suikers of te zuur is. Symptomen zijn vaak gevoeligheid bij het eten, verkleuring van de tand en in ernstige gevallen kan het leiden tot loszittende tanden of tandverlies.

4. Infundibulum caries

In de kiezen van de bovenkaak, die breder zijn dan de kiezen van de onderkaak, kan er soms een natuurlijke holte ontstaan (omdat deze holte niet tijdig met cement gevuld is kunnen worden tijdens de ontwikkeling van de kies). Deze holte vult zich bij het kauwen met voedsel. Hierdoor ontstaat het juiste milieu voor bacteriën die tandbederf veroorzaken. Bij infundibulaire caries bestaat er een kans dat er zoveel kies wordt weggegeten door de caries dat de kies in tweeën splitst. Dat is pijnlijk en de kies moet dan zo snel mogelijk getrokken worden.
Voorkomen is beter dan genezen. Bij een jaarlijkse inspectie kan een inschatting gemaakt worden of er met eventuele gaatjes iets gedaan moet worden (zoals vullingen plaatsen).

Vezelrijk voer

Het is belangrijk om het gebit van een paard regelmatig te laten controleren door een dierenarts die gespecialiseerd is in paardentanden. Hierbij kunnen gebitsproblemen vroegtijdig worden opgespoord en behandeld voordat ze ernstiger worden.
Daarnaast is het geven van vezelrijk voer, zoals hooi of gras, van essentieel belang om de gezondheid van het paardengebit te waarborgen.
vezelrijk voer paard