Paardentandarts Brabant

Paardentandarts aan huis

Wat heb ik nodig voor mijn werk? Graag het paard op een donkere schone rustige plaats met toegang tot water. Het liefst ook nog makkelijk toegankelijk met de auto.
Ik breng redelijk wat spullen mee, als ik kan parkeren vlakbij de behandelplaats scheelt dat veel sjouwwerk en tijd. Alle spullen moeten naderhand schoon weer terug in de auto, dus als de plek waar we behandelen ook nog eens een schone droge ondergrond heeft, maakt dat het werk een stuk makkelijker.

Belangrijk

Let op! Het is verstandig je paard te hebben gevaccineerd tegen tetanus. Tijdens de behandeling kunnen er kleine wondjes in het slijmvlies ontstaan (bv omdat het paard toch nog wat met de wangen beweegt).
Tetanus zit in de grond en als het paard dit binnenkrijgt via grazen krijg je een ernstig ziek paard. Tetanus hoeft maar 1x in de 2 jaar gegeven te worden en zit bijna altijd bij je influenza enting.
tetanus paard

Een rustige omgeving

Een paard wordt makkelijk wakker uit de sedatie als er in de omgeving veel gebeurt (denk aan verplaatsen van paarden, brokjes die gevoerd worden, rennende kinderen, etc).

Een rustige omgeving, enigszins donker voorkomt herhaaldelijke sedatie en maakt de inspectie en behandeling sneller.

Het paard komt met zijn hoofd op een steun of in een ring te liggen.
Daarbij mag u het paard helpen met het bewaren van het evenwicht en het geruststellen tijdens de behandeling. Geen zorgen, u krijgt hiervoor van tevoren instructies.

 

rustige omgeving paard

Helpende hand

Probeer alvast een beetje in te schatten of je dat zelf kan, of dat iemand anders mee moet helpen. Ben je bijvoorbeeld klein van stuk en heb je een groot paard dan is er een kans dat je niet goed meer bij het hoofd kan. Of ben je net geblesseerd in hand, arm of schouder, dan kan het soms lastig worden om het paard goed bij te sturen. Let op, als je paard gesedeerd is, kan het niet meer goed reageren op goed aangeleerde commando’s!

Een goede plek kan een schone stal zijn, of een wasplaats.
Kalmeren paard

 

 

 

 

Duur van de behandeling

Indien het een probleemloos gebit betreft, reken dan op een bezoek van een uur. Dit is dus inclusief alles klaarzetten en weer opruimen, sederen en uitleggen. Je paard moet ook altijd even bijkomen van de sedatie en mag dan NIET eten. De duur van het bijkomen is paardafhankelijk, maar reken op 30 tot 60 minuten. Veel eigenaren kiezen ervoor om dan bij hun paard te blijven dus reken zelf op ongeveer 2 uurtjes in totaal. Bij 2 paarden ben je ongeveer in totaal 75 minuten kwijt. Wederom dan betreft dit paarden met een veelal probleemloos gebit, die alleen inspectie en wat onderhoud vergen. Reken zelf op ongeveer 2 uur (klaarzetten, behandelen, weer wakker worden).